domingo, 22 de mayo de 2022

 

SANT BALDIRI


Església de Sant Baudili (Sant Baldiri en català) ubicada al nucli antic de Sant BOI de Llobregat (Barcelona), al costat del riu Llobregat.

L'actual edifici de l'església és un edifici barroc construït entre 1725 i 1752; obra costejada íntegrament pel rector Mossèn Francisco Alberti. Es va erigir sobre una antiga església romànica, de la qual actualment encara se'n conserven algunes restes. Pel que sembla, l'església romànica de Sant Baudili s'havia edificat al s. XI o XII, encara que l‟existència d‟una parròquia de Sant Baldiri es documenta ja al s. X.

Des de la plaça de l'església podeu veure una panoràmica de tot el delta del Llobregat i de Barcelona sud. Aquesta església és també coneguda com la Catedral del Baix Llobregat.

S'hi troba la tomba de Rafael Casanova, símbol del nacionalisme català.










QUI VA SER SANT BALDIRI

a ser un diaca i màrtir de Nimes, avui venerat com a sant en diverses confessions cristianes. El seu culte està estretament relacionat amb la ciutat de Nimes, però també es va estendre per Espanya.

Es diu que el primer missioner a Nimes va ser Sant Saturní (Saturní), que va ser enviat pel papa Fabià a la Gàl·lia cap a l'any 245 dC. Saturní va convertir un nadiu de Nimes, sant Honest, que després va ser martiritzat a Pamplona.Tanmateix, l'Enciclopèdia Catòlica escriu que «el veritable apòstol de Nimes va ser sant Baudilus, el martiri del qual és posat per alguns a finals del segle III, i, amb menys raó, per altres a finals del IV». La tradició també el converteix en màrtir durant el regnat de Julià l'Apòstat.










martes, 10 de mayo de 2022

 SEGONA PASQUA


El dilluns 24 de maig es fa la Segona Pasqua, una festa que se celebra de manera desigual a tot el país: com que és una festivitat d'elecció municipal, algunes poblacions fan festa i d'altres no. No obstant això, és una festa de caràcter religiós força arrelada que a més rep noms molt diferents: Pasqua de Pentecosta, Pentecosta, Segona Pasqua, Pasqua Granada, Pascuillas o, en català, també Cinquagesma.

La festivitat té lloc el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció.

QUES ES CELEBRA?
commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l'Esperit Sant es va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l'inici de la tasca evangelitzadora. A partir d'aquell moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l'Esperit Sant els va dotar de la xenoglòsia, que és la comprensió de diverses llengües.


SIMBOLS DE LA SEGONA PASQUA
L'Esperit Sant és la "Tercera Persona de la Santíssima Trinitat". Tal com explica el catecisme, havent-hi només un Déu, hi ha en ell tres persones distintes: Pare, Fill i Esperit Sant. Hi ha doncs que són regals de Déu que només es podem rebre per l'Esperit Sant.   






El nombre 7 també és sagrat i màgic. Aquest número és el de la perfecció, tant que Déu va beneiir el seté dia i el va reservar com a sagrat. 
Un altre símbol que trobem s el vent, aquest símbol està relaciona amb la fugida d'Egipte, justament quan Moisès va travessar el mar amb el bastó. El vent simbolitza l'Esperit Sant.







  SANT BALDIRI Església de Sant Baudili (Sant Baldiri en català) ubicada al nucli antic de Sant BOI de Llobregat (Barcelona), al costat del ...